Kandungan Khasiat Buah Asam Gelugur/Keping
Buahnya berwarna kekuningan berbentuk seperti buah labu. Selalu
digunakan dalam beberapa jenis masakan, seperti laksa masakan asam
pedas, dsb. Ianya juga baik untuk mengurangkan berat badan dan
kegemukkan.
Ekstrak garam kalsium Acid Hydroxy Citric (HCA) daripada asam gelugor
terhasil dari air buahnya. Ia tidak bertoksik (beracun), tanpa perasa,
serbuknya tidak berbau dijadikan sebagai herba alternatif yang amat
berkesan untuk mengawal kegemukan dan kolestrol. HCA bertindak
mengekang, menghalang dan menghadkan pengumpulan asid-asid lemak dan
kolestrol (lipogenesis) dalam badan. Kandungan asam gelugor terdiri
daripada unsur aktif 50% dan 70% HCA.
BUAH ASAM GELUGUR
Kandungan lain buah ini adalah Asid Citric seperti , tartaric, malic dan asid ascorbic , acid hydroxy citric , dan flavonoids. Bila dipotong nipis dan dikeringkan dibawah matahari dipanggil sebagai “Asam Keping” ia dugunakan dalam penyediaan beberapa jenis masakan dan rasanya amat masam.
Sejarah Kegunaan dan Kandungan Asam Gelugur
Garcinia Cambogia amat baru bagi dunia herba Barat, tapi ia telah
digunakan beribu tahun dahulu di kawasan Asia sebagai bahan masakan. Ia
juga digunakan sebagai ubat menghilangkan selera makan, menghadkan
peyerapan dan pembentukan lemak, kolestrol dan pegumpulan lemak
(triglycerides). Dalam perkataan lain Pembantu Pemakanan.
Boleh dipercayai dan sentiasa bertepatan dengan maklumat saintifik
menunjuk bertapa besarnya faedah kepada kesihatan. Kajian menunjukkan
HCA membantu mereka yang bermasalah seperti ;
1. Mereka yang mengamal berat badan mendatar
2. Mereka yang mahu mengurangkan berat badan
3. Mereka yang terlalu gemuk
Buah Asam Gelugur bukan jenis makanan pemakanan, maka ia tidak disabitkan dengan kekurangan zat pemakanan.
Berapa banyakkah yang perlu dimakan?
Asam gelugur yang kini semakin digunakan secara meluas untuk produk
mengurangkan berat badan di Eropah. Jumlah yang baik bagi pengambilah
HCA tidak diketahui, walau bagaimanapun pengamal pengawal berat badan
mencadangkan 500 mg HCA diambil 3 kali sehari sebelum makan, jumlah yang
terlalu rendah dibandingkan dengan yang digunakan dalam uji kaji keatas
binatang (berdasarkan per kilo berat badan asas).
Kesan HCA lebih memberangsangkan jika diambil dengan pemakanan rendah
lemak kerana HCA tidak melakukan apa apa untuk mengurangkan kesan kalori
pada pemakanan lemak. Tindak balas mekanisma HCA adalah hanya
sebahagian sahaja menghalang penukaran gula asas (simple sugars) kepada
lemak, tapi ia amat sesuai dan berkesan apabila diambil dengan gula asas
yang tinggi. Pemakanan yang tinggi serat menyebabkan kerosakan
Peyerapan HCA seperti dinyatakan sebelumnya.
Unsur utama dalam Asam Gelugur ialah ‘Acid Hydroxyl Citric’ (HCA).
Dalam kiraan asas harian, HCA terbentuk dari 20-30% buah-buah kecil
(berry). HCA yang terkandung di dalam asam gelugur pernah menjadi
kajian saintis pemakanan. Terbukti ia sangat berkesan membantu mengekang
nafsu makan dan menggalakkan penguraian lemak dalam tubuh manusia dan
haiwan.
Rangsangan kehilangan berat badan menerusi dua cara asas :
1. Menyekat selera
Penemuan terbaru mendapati melalui cara peningkatan tahap kimia
tertentu dalam otak seperti serotonin, pengatur kepada pengawalan
selera, HCA juga dikatakan mungkin mampu menyekat selera makan.
2. Menghalang pembentukan lemak asid (lipid synthesis)
HCA bertindak menghalang penukaran makanan bergula dan berkanji kepada
lemak. Ini bermakna HCA dikatakan dipercayai mampu membantu menyekat
penghasilan lemak.
Mekanisma terkini berdasarkan dari fahaman penolakan lemak oleh
pembentukan orgarnisma semulajadi atau mekanisma gangguan pembentukkan
lemak metabolisma yang menghasil dan mengekalkan kegemukan.
Buah Gelugur dan fisiologinya :
Bahan aktif, asid hydroxycitric (HCA) diekstrak dari kulit buah gelugur
sebagai bahan menggalak pengurangan berat badan. Kajian telah
membuktikan HCA mengurangkan aktiviti penting enzim dalam metabolisma
lemak. Penukaran karbohidrat ke lemak memerlukan enzim yang dipanggil
Citrate Lyase. HCA untuk seketika melambatkan tindak balas enzim,
menghalang pembentukan asid lemak menyebabkan kurang lemak tersedia
untuk peyimpanan sel sel.
Kegunaan Dan Khasiat Buah/Asam Gelugur :
1. Mengecutkan Rahim & Menurunkan Berat Badan
Amalan meminum air asam gelugur semasa berpantang dipercayai untuk
mempercepatkan proses mengecutkan rahim. Selain itu amalan tersebut juga
dikatakan mampu menurunkan berat badan. Ianya kini digunakan secara
meluas untuk produk mengurangkan berat badan di Eropah.
PETUA 1
a). Ambil satu atau 2 keping asam keping dan masukkan ke dalam
segelas air panas..
b). Biar beberapa jam sehingga asam keping menjadi kembang & air
menjadi suam.
c). Minum setiap pagi dan malam.
d). Jika di amalkan selalu In sha Allah perut buncit akan mengempis
PETUA 2
a). Bilas 3 keping asam gelugor dengan air bersih,
b). Masukkan dalam bekas minuman (botol air/tupperware 500ml-
1liter) rendamkan dalam air panas - TIDAK PERLU TAMBAH GULA.
Setelah suam, minum seperti minuman biasa, perlu diminum sentiasa.
Sekiranya air habis cuba tambahkan air lagi. Jika hilang rasanya
tukarkan dengan asam keping baru.
2. Mengubati Masalah Penghadaman
Amalan Perubatan India kuno (Ayurveda) bagi ianya digunakan untuk
mengatasi masalah penghadaman, rawatan cacing, parasit, tumor dan
cirit-birit berdarah.
3. Merawat Masalah Perut
Air rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat reumatisme dan masalah dalam perut.
4. Menurunkan Tekanan Darah
Selain itu buah tersebut dikatakan berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi.
5. Merawat Sakit Telinga
Perubatan Melayu zaman dahulu menggunakan rebusan air daun dan akar
asam gelugur untuk menyembuhkan sakit telinga melalui titisan ke dalam
telinga.
6. Melegakan Sakit Gusi
Buah asam gelugur juga dikatakan mampu melegakan kesakitan gusi.
Caranya adalah dengan mengambil sekeping asam gelugur dan kemudian basuh
hingga bersih sehingga menjadi sedikit lembut. Tampal atau selitkan di
celah-celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10 hingga 15 minit.
Kemudian kumur dengan air suam.
Post a Comment