1 ekor ayam
Garam dan gula @ madu secukupnya
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Sedikit kicap
Bahan kisar
--------------------
1 btg serai
4 ulas bwg putih
5 ulas bawang kecil
10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
Sedikit minyak (saya guna olive oil)
- semua bahan ni kisar atau tumbuk
Cara buat
- campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @
madu. Sapu pd keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti
ais
- bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45
minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tgok2 api, jgn kering
sgt. Biar isi ayam tu lembab2 sikit. Leh gak bakar guna kuali ajaib,
pandai2 adjust api.
Post a Comment